Saradnja Jata i Kroacija erlajnsa

Srpska aviokompanija Jat ervejz (Airways) i hrvatski Kroacija erlajns (Croatia Airlines) danas su u Beogradu na prvom zvaničnom sastanku postigli dogovor o saradnji i razgovarali o obnavljanju letova između Srbije i Hrvatske. Konkretne rezultate posete delegacije Kroacija erlajnsa, koju je predvodio direktor Srećko Šimunović, i dogovora o komercijalnoj saradnji će objaviti krajem februara, na Sajmu turizma u Beogradu. Tada će se više i tačnije znati ka kojim odredištima će leteti Jat ervejz, odnosno Kroacija erlajns tokom ovog leta. Početkom ove letnje sezone trebalo bi da se uspostave letovi iz Beograda do odredišta na Dalmatinskoj obali, a od iduće zime planirano je zajedničko povezivanje Beograda i Zagreba. Čelnici aviokompanija iz Srbije i Hrvatske ocenili su da za intenziviranje saradnje dve kompanije postoji dobar politički ambijent.

Saradnja Jata i Kroacija erlajnsaSrpska aviokompanija Jat ervejz (Airways) i hrvatski Kroacija erlajns (Croatia Airlines) danas su u Beogradu na prvom zvaničnom sastanku postigli dogovor o saradnji i razgovarali o obnavljanju letova između Srbije i Hrvatske, saopštio je Jat.

Generalni direktor Jat ervejza Vladimir Ognjenović kazao je da će konkretne rezultate posete delegacije Kroacija erlajnsa, koju je predvodio direktor Srećko Šimunović, i dogovora o komercijalnoj saradnji objaviti krajem februara, na Sajmu turizma u Beogradu.

"Tada će se više i tačnije znati ka kojim odredištima će leteti Jat ervejz, odnosno Kroacija erlajns tokom ovog leta", kazao je on.

Šimunović je kazao da bi početkom ove letnje sezone trebalo da se uspostave letovi iz Beograda do odredišta na Dalmatinskoj obali, a od iduće zime planirano je zajedničko povezivanje Beograda i Zagreba.

Čelnici aviokompanija iz Srbije i Hrvatske ocenili su da za intenziviranje saradnje dve kompanije postoji dobar politički ambijent.

Ognjenović je kazao da su na sastanku u Beogradu postavljeni temelji buduće saradnje, koja je već dogovorena na tehničkom nivou i dodao da će u narednih nekoliko sedmica timovi dve kompanije "preciznije odrediti modalitete po kojima će raditi".

"Značaj sastanka je u tome što se ostvaruje saradnja dva prva suseda koji su neumitno upućeni jedan na drugog. Politika je stvorila legalne i legislativne okvire za saradnju, a zajednički interes nas je i spojio", kazao je Srećko Šimunović.

Prema njegovim rečima, saradnja dve kompanije trebalo bi da se kreće ka komercijalnoj saradnji i harmonizaciji letenja, kao i uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između Srbije i Hrvatske.

"U svakom slučaju", rekao je Šimunović, "dogovorene su vrlo ozbiljne stvari koje će u svakom smislu definisati deo budućnosti i jednog i drugog nacionalnog avioprevoznika".

Na sastanku je konstatovano da se zbog širokog spektra zajedničkih interesa obe kompanije može očekivati još bolja saradnja u budućnosti.

U delegaciju iz Hrvatske bili su i direktor za međunarodne odnose Željko Slijepčević i izvršni direktor za prodaju Tonko Rilović.

Kroacija erlajns do sada nije imala letove iz Srbije, dok je Jat ervejza uvođenjem sezonskih letova između Beograda i Pule, u julu 2008. godine, posle 17 godina obnovio letove između dve države.

Tokom leta 2009. godine propao je pokušaj uvođenja letova do Dubrovnika, a u 2010. nije bilo letova između Srbije i Hrvatske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik